Zijn Videogames Goed Voor Jou En Je Hersenen?

Hoewel gamen de hersenmassa kan vergroten en de cognitieve functie kan verbeteren, is balans de sleutel. Videogames bieden een aanzienlijke hoeveelheid avontuur en vermaak. Traditionele games, zoals Tetris, of de modernere Candy Crush Saga, zijn puzzelbreinbrekers die een bepaald niveau van strategie vereisen om succesvol te zijn.

De Rol van Videogames in Vermaak en Ontsnapping

Andere, zoals Nintendo’s Breath of the Wild of Ubisoft’s Assassin’s Creed-serie, bieden een ontsnapping uit de echte wereld naar bekende of verre oorden. En zelfs gewelddadige videospellen zoals The Last of Us 2 zijn kritisch bejubeld vanwege hun niveau van inclusiviteit en toegankelijkheid, impactvolle verhaallijnen en innovatief spelontwerp.

Videogames en de Hersenen: Een Discussiepunt

Maar de laatste jaren, ongeacht het genre, zijn de voor- en nadelen van videospellen en hoe ze onze hersenen beïnvloeden een heet discussiepunt geweest, met name wanneer het gaat over verslaving aan videospellen. Gedefinieerd als een geestelijke gezondheidsstoornis door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2019, is verslaving aan videospellen een controversiële diagnose die onderzoekers doet debatteren of het überhaupt wel geclassificeerd moet worden als een verslaving of mentale ziekte, wat velen van ons doet vragen: Zijn videospellen goed voor je?

Inzicht van een Expert in Pediatrische Gedragsgezondheid

Pediatrische gedragsgezondheidsspecialist Michael Manos, PhD, legt uit hoe videospellen je hersenen op goede en slechte manieren kunnen beïnvloeden, en wanneer verslaving aan videospellen een echt probleem kan zijn.

Is Gamen Goed Voor Je Hersenen?

De American Academy of Pediatrics raadt aan dat kinderen onder de 2 geen schermtijd zouden moeten hebben en kinderen van 2 tot 5 jaar zouden niet meer dan een uur schermtijd per weekdag moeten krijgen en drie uur op weekenddagen (en Dr. Manos is het ermee eens dat dit een goede vuistregel is).

De Wetenschap Achter Gamen en Cognitie

Maar een recente studie van meer dan 2.200 kinderen ontdekte dat gamers die meer dan 21 uur per week speelden, beter presteerden dan niet-gamers toen ze werden getest op impulsief gedrag en geheugen. In feite observeerden onderzoekers dat gamers meer activiteit hadden dan niet-gamers in delen van hun hersenen die geassocieerd worden met aandacht en geheugen.

Videospellen en Hersenplasticiteit

Hoewel de directe oorzaken voor deze veranderingen in de hersenen van kinderen onbekend zijn, zijn er tal van andere positieve bevindingen gerelateerd aan de positieve effecten van videospellen. Sterker nog, er is zelfs een videogamebehandeling genaamd EndeavorRX voor kinderen die ADHD hebben tussen de leeftijden van 8 en 12. Hier zijn enkele andere voordelen:

Toename van Hersenmassa

Veel onderzoek is gedaan naar het tonen dat videospellen invloed hebben op de hersenplasticiteit (het vermogen van je hersenen om te veranderen als reactie op leren) door het gebruik van aandachtscontrole en beloningsverwerking. Het idee hier is dat hoe meer je in staat bent om aandacht te richten op een bepaalde taak, hoe meer je gestimuleerd wordt door die taak te voltooien. Van daaruit kun je dan verder gaan naar meer gecompliceerde taken. Dit is vooral belangrijk als je bedenkt dat de grijze stof van je hersenen — de buitenste laag van je hersenen — miljarden neuronen bevat en verantwoordelijk is voor het beheersen van je beweging, het vasthouden van je herinneringen en het reguleren van je emoties. In wezen, hoe meer je leert, hoe meer je hersenen zich kunnen aanpassen.

“Net als stimulerende middelen, kan het spelen van videogames de grijze stof in de hersenen vergroten,” zegt Dr. Manos. “Grijze stof biedt interconnectiviteit en stelt delen van je hersenen in staat om met andere delen te communiceren en je zelfperceptie te verbeteren.”

Stimulerende Activiteit Door Videospellen

In tegenstelling tot tv-programma’s en films zijn videospellen interactief en vereisen ze aandacht voor detail en taakbeheer. Neem een rollenspel (RPG) als voorbeeld, zoals The Witcher of Mass Effect: er is een lange lijst van hoofdmissiedoelstellingen die je moet voltooien om het spel te verslaan. Maar je hebt ook een langere lijst van optionele zijdoelstellingen om het verhaal van het spel en het beloningssysteem uit te breiden.

Voor elke voltooide taak beloont een spel je meestal met ervaringspunten om de vaardigheden van je personage te verbeteren. Je krijgt ook in-game trofeeën die je prestatie symboliseren. Deze verhouding van risico en beloning is niet specifiek voor RPG’s (je ziet het ook in simulatiespellen zoals Animal Crossing), maar het is bijzonder lonend voor perfectionisten die alles willen bereiken wat ze kunnen in een spel voordat ze naar het volgende gaan.

“Een constante stroom van beloningen komt vaak en achtereenvolgens voor in videospellen,” legt Dr. Manos uit. “Het gevaar van een bepaalde situatie en de oplossing ervan geeft je een gevoel van prestatie, wat in het echte leven niet vaak voorkomt. Dit maakt videospellen ongelooflijk stimulerend.” Heb je nou nog vragen? Neem dan contact op met de experts van Rankedxp

Bron: www.rankedxp.com