Computervrienden.nl

Computervrienden

Een website van Maartens automatisering
Uw partner op het World Wide Web

Neem contact opBelangrijke informatie

Wij proberen zoveel mogelijk informatie te leveren over onze diensten en producten. Dit gaat soms heel erg ver, maar wij vinden het belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren. Als u iets snel wilt weten, bestellen of wat dan ook kunt u dit doen door een e-mail bericht te sturen.

Op de betreffende contact pagina staan wat adviezen die belangrijk zijn om op te volgen als u contact met ons opneemt. Deze zijn puur bedoeld om onduidelijkheden te voorkomen en tijd te besparen.

Beveiliging

Hoe is het gesteld met de veiligheid van jouw computer? Heb je COAX, ADSL of glasvezel? Dan is je computer vrijwel altijd in verbinding met internet. Je bent daardoor een extra interessante prooi voor virussen en andere besmettingen.

Virussen zijn stukjes software. Ze kunnen meeliften op e-mails, op gekopieerde bestanden, via netwerken en op informatie die staat op een drager zoals een USB stick, een cd of een floppy. Virussen verspreiden zich soms door kopieën van zichzelf te verzenden aan alle contacten in je e-mailadressenlijst. Ze nestelen zich in je computer, deze wordt traag of gaat plat. Je gegevens kunnen verloren gaan of onbruikbaar worden.

Bescherm je daarom tegen virussen. Maar ook tegen spyware (verzamelt je gegevens en gebruikt die voor bijvoorbeeld marketing), dialers (een programma dat via je modem of ISDN-adapter inbelt op een duurder telefoonnummer dan dat van je provider), hoaxen (sprookjes, hetzes, vaak rondzendmails), phishes (mailtjes waarin instanties je gegevens vragen, maar die verzonden zijn door oplichters) en pop-ups (alsmaar nieuwe vensters die ongewenst opengaan).

Wat kun je zelf doen ? Om je computer en je gegevens te beveiligen, kun je het volgende ondernemen:

  • Zorg altijd dat je een actuele back-up hebt. In Windows zit deze optie standaard. Daarnaast kun je je bestanden op cd's branden, zodat je ook buiten je computer een kopie hebt.
  • Installeer een schermblokkering op je computer. Die is meestal gekoppeld aan een screensaver. Wanneer je dan een paar minuten de computer niet hebt gebruikt, wordt het scherm onleesbaar. Alleen met je wachtwoord kun je dan de computer weer in gebruik nemen. Je vindt de optie schermblokkering bij de instellingen van je computer, bij Beeldscherm.
  • Kies als wachtwoord een combinatie van cijfers en letters die niet voor de hand ligt, maar wel te onthouden is. En verander je wachtwoord om de drie tot zes maanden. Houd je wachtwoord voor jezelf.
  • Zorg dat je een recente virusscanner hebt, haal regelmatig een update op.
  • Voordat je e-mailattachments opent of programma's van het internet afhaalt: controleer ze eerst met je virusscanner.
  • En gebruik een firewall om de doorgang tussen je computer en internet te bewaken. Een firewall houdt de indringer meestal tegen en waarschuwt je.